Destillat

Så tillverkas sprit

Varför smakar sprit så olika? Liksom för vin beror spritens smak, kvalitet och typ på flera saker.

Våra spritsorter

Whisky
Cognac
Armagnac
Grappa och liknande
Calvados
Rom
Tequila
Vodka
Snaps

Råvaror

All framställning av spritdrycker utgår ifrån att man har en jäst dryck att destillera, och för att jäsa en dryck måste råvaran innehålla socker – eller stärkelse som kan förvandlas till socker. Druvor, plommon, säd, agave etcetera, där de två första är sockerrika och de två sista innehåller stärkelse.

Destillationsmetod

Det finns i princip två sätt att destillera på, med så kallad enkel panna eller så kallad kolonndestillering. Här kan du fördjupa dig i destilleringskonsten. (Till Systemboalgets hemsida).

Rening

Vid kolonndestillering är rening en del av processen. I annat fall kan spriten renas genom att filtreras med till exempel aktivt kol.

Lagring

Nydestillerad sprit kan vara rå i doft och smak, den behöver då lagras för att mogna och rundas av.

Vid lagring på ekfat löses smak- och färgämnen som finns i eken och som uppstår vid rostning av faten. Om faten står i en fuktig miljö (som i Cognac och Skottland) avdunstar alkohol från faten och alkoholhalten sjunker. Står de däremot i torr luft (Kentucky, Jalisco) avdunstar vattnet och spriten blir mer alkoholstark.

De flesta spritsorter har lagstadgade minimitider för fatlagring.
Mognad sker bara vid fatlagring. När spriten väl buteljerats händer ingenting, till skillnad från med vin som utvecklas hela tiden.

Blandning

De flesta spritsorter blandas för att få sin slutliga karaktär. En blandning kan bestå av många komponenter med

– olika lång lagringstid
– från olika odlingsområden
– från olika destillerier
– med olika destillationsmetoder
– med olika smaksättning

Den viktigaste fördelen med blandning är att man kan få en ständigt jämn kvalitet – även om man gör miljontals liter av till exempel ett världsberömt whiskymärke.

Smaksättning

I de fall spriten smaksätts är detta den viktigaste smakfaktorn. Det finns en mängd olika sorters smaksatt sprit varav de vanligaste är olika likörer. I norra Europa är kryddat brännvin en vanlig typ av smaksatt sprit, gin en annan.

Det finns tre olika sätt att smaksätta sprit:

1. Macerering
Smakämnet (frukt, bär, kryddor) läggs i sprit och färg, smak och doft lakas ur. Ett macerat innehåller ofta proteiner och fett vilket gör det ganska instabilt.

2. Destillation
För att slippa nackdelarna hos ett macerat kan man destillera det. Då försvinner färgen och smaken blir torr, men proteiner, fett och hartser försvinner också och spriten blir smakstabil och lagringstålig.

3. Essenser
Vissa smaker – som banan, mynta och mandel – är svåra att fånga i macerat eller destillat. Man får istället använda naturliga eller konstgjorda essenser.

Källa: Systembolaget

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>