Dryck & mat i kombination

Vin till maten

Fem smaktyper för röda viner och fem för vita. Varför dela in viner på det viset? Jo, för att du lätt ska kunna hitta olika alternativ till middagen!

Röda viner

Mjukt & bärigt

Oftast ganska lätta, friska och mjuka viner. Typiskt för dessa viner är smak av röda bär som hallon, jordgubbar, röda vinbär och lingon. Passar till lättare rätter av kyckling och fläskkött. De friskare vinerna passar till stekt eller grillad fisk.

Kryddigt & mustigt

Viner som ofta är fatlagrade med smaker som torkade frukter, vanilj, peppar, kryddor och örter. Passar till rätter av lamm, nötkött eller fläsk, gärna med svamp och mycket örter. De fylligare och strävare vinerna passar även till rätter av vilt.

Fruktigt & smakrikt

Tydligt fruktiga viner, ofta med inslag av svarta vinbär, björnbär, körsbär, vanilj och mynta. Passar till stekt eller grillat kött, gärna av nöt eller lamm.

Stramt & nyanserat

Smakrika viner som i regel är både sträva och friska. I dessa viner finns inslag av mörka bär, ceder, mörk choklad och rostat kaffe. Vinerna i denna grupp vinner ofta på lagring. Passar till mustiga och smakrika kötträtter av lamm, nöt eller vilt.

Sött

Finns i olika typer med tydlig skillnad i karaktär. Passar till lagrade ostar och frukttårtor, om vinet är av det fylligare slaget.

Vita viner

Friskt & fruktigt

Oftast viner utan sötma som sällan är fylliga. Smaker som äpple, citrus, krusbär eller paprika är vanliga. Passar till kokt fisk, grönsaksrätter eller pasta med fisk och skaldjur. De smakrikare vinerna passar till stekt fisk och kycklingrätter, eller till charkuterier och milda ostar. Många av dessa viner är utmärkta som aperitif.

Lätt & avrundat

Viner med eller utan sötma, ofta milda och neutrala i smaken. Smaker som moget äpple och mandel är vanliga. Passar till milda fiskrätter, vegetariska och lätt kryddade kycklingrätter.

Fylligt & smakrikt

Nästan alltid utan sötma och kraftiga viner, som oftast är fatlagrade. Här finns smaker som vanilj, smör, rostat bröd och tropisk frukt. Passar till stekta eller grillade rätter av fisk, skaldjur och ljust kött.

Druvigt & blommigt

Viner med eller utan sötma, med tydlig druvig karaktär. Ofta blommiga, kryddiga och mycket fruktiga aromer, exempelvis fläder, mango och rosor. Passar till smakrik mat som örtkryddade fiskrätter eller rökta charkuterier. Vinerna med sötma passar även till starkt kryddad eller sötsur asiatisk mat.

Sött

Vinerna är sinsemellan olika men nästan alltid fylliga. Smaker som russin, fläder, honung, aprikos och mandelmassa är vanliga. Passar till färska bär och frukter. Viner med lite bränd smak och russin går även bra till desserter med nötter och mandel. De friskare och mer nyanserade vinerna serveras gärna till ank- och gåslever eller till starka mögelostar.

 

Källa: Systembolaget

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>